Preskoči na glavno vsebino

V znanju je moč.


Naša »domača lekarna« je lahko tudi nevarna

Datum: 02.07.2011

Ali veste, katera zdravila so neuporabna?

Ali veste, da je še kako pomembno, kje in kako se shranjujejo zdravila?

Se zavedate, da že majhne količine nepravilno odvrženih zdravil lahko povzročijo škodo v naravi?

Kdaj ste nazadnje preverili, katera zdravila v vaši »domači lekarni« so še uporabna in jih sploh še potrebujete?

Se spomnite, kdaj ste si nazadnje odgovorili na zastavljena vprašanja?

Velik odstotek ljudi je zdravila primorano vsakodnevno uživati. Na rednih pregledih zdravnik posamezniku, ki je na kronični terapiji, predpiše količino zdravil, ki navadno zadostuje za tri mesece. Farmacevti v lekarnah opažamo, da bolniki zdravnika več ali manj res pridno obiskujejo redno na tri mesece, iz ljubega miru pravijo, in posledično iz lekarne vsake tri mesece pridno odnašajo polne vrečke koruze, kot zdravila marsikdo imenuje. Kaj se s to koruzo dogaja, ko priroma v domače omare, pa je drugo zelo pomembno vprašanje. S tem člankom vam polagam na srce nekaj resnic, ki si jih velja zapomniti in jih upoštevati.

Dejstvo je, da lahko zaupamo le zdravilom, ki so pravilno shranjena in jim rok uporabnosti ni pretekel. Vsem ostalim se lahko značilnosti tako spremenijo, da niso več učinkovita ali pa postanejo celo škodljiva. Zdravilo je ob pravilnem načinu hranjenja enako učinkovito, varno in kakovostno tako zadnji dan roka uporabe kot prvi dan po izdelavi. To zagotavlja proizvajalec zdravila in v preverjanje tega dejstva je vloženo veliko stabilnostnih raziskav in denarja.

Prav tako ni priporočljivo shranjevati zdravil, ko jih ne potrebujemo več. Na ta način se namreč veča možnost nemedicinske rabe ali (ne)namernih zastrupitev (mladostniki, otroci). Zdravila v majhnih količinah in ob pravilni rabi zdravijo, v večjih količinah pa so strup. Ravno iz tega razloga je pomembno, da poskrbimo za njihovo pravilno hranjenje v »domači lekarni«.

Za varno preskrbo z zdravili skrbimo tudi tako, da doma shranjujemo le zdravila, ki jih res potrebujemo. Ob tem je potrebno preveriti še, katerim zdravilom je že potekel rok uporabe ali pa so se zaradi napačnega shranjevanja pokvarila. V času vseslovenskega čiščenja pa je prav gotovo na mestu opozoriti na to, da ne pozabite, da odpadna zdravila ne sodijo med običajne gospodinjske odpadke ali pa morda celo v straniščno školjko. Že majhne količine nepravilno odvrženih zdravil lahko povzročijo veliko škode v naravi in človeku samemu.

In kje ter kako pravilno hranimo zdravila?

Zdravila v »domači lekarni«, ki jih rabijo vsi družinski člani in so namenjena samozdravljenju, hranimo na enem mestu. Priporočamo, da ostala zdravila, ki jih uporablja le en član družine, hranimo ločeno. Tako zmanjšamo možnost, da bi kdo drug pomotoma vzel zdravilo, ki je namenjeno le zdravljenju drugega družinskega člana. Zdravila hranimo v suhem in temnem prostoru. Prostor za zdravila naj se nahaja izven dosega otrok, torej v predalu ali omari v zgornjem delu prostora in pod ključem. Zdravila vedno hranimo v originalni ovojnini. S tem so zaščitena pred zunanjimi vplivi, zmanjšamo pa tudi nevarnost zamenjav. Dokler zdravila ne porabimo, tudi ne zavrzimo navodila za uporabo, ker ga bomo morda še rabili. Določena zdravila je potrebno hraniti pri nižjih temperaturah (med 2 °C in 8 °C oz. 15 °C). V tem primeru svetujemo, da hranite takšna zdravila v posodi s pokrovom v hladilniku, vendar nikakor ne v zamrzovalniku. Paziti je še potrebno, da jih ne izpostavljamo direktnemu stiku z zamrznjenimi geli ali ledom.

Kam pa z odpadnimi zdravili?

Odpadna zdravila sodijo med nevarne odpadke. Ne odlagajte jih med običajne gospodinjske odpadke, ampak jih prinesite v lekarne, specializirane trgovine, izvajalcem javne službe v zbirnih centrih ali pa zbiralcem odpadnih zdravil ob kampanjah prepuščanja odpadnih zdravil. V lekarnah ne sprejemamo injekcijskih igel in kemikalij.

Naj postane uživanje in ravnanje z zdravili varno! Za kakršnokoli nejasnost pa smo vam vedno na voljo farmacevti v lekarnah. Posvetujte se z nami in nas prosite za pomoč!

KORISTNI NASVETI:

Kos vate, ki ga vsebuje steklenička, po odprtju odstranimo, saj lahko veže nase vlago ter tako poškoduje zdravilo. Nikdar ne zavrzimo sušilnega sredstva, ki se nahaja v zdravilu!

Kuhinja in kopalnica sta najmanj priporočljivi mesti za shranjevanje zdravil. V obeh prostorih pogosto naraste vlažnost (kuhanje, sopara), poleg tega je temperatura višja od priporočljive, kar neugodno vpliva na stabilnost zdravil.

Mazila, kreme, kapljice in sirupi so samo nekatere izmed farmacevtskih oblik, pri katerih stabilnost kljub pravilnemu hranjenju ni zagotovljena do izteka roka uporabnosti. Kakovost takih zdravil se namreč s posegom v sistem spremeni, zato so uporabna le določen čas po odprtju.

Petra Majcen, mag.farm.