Preskoči na glavno vsebino

V znanju je moč.


Kozmetika

Koža je prikaz našega zdravja. Za lepo kožo je pomemben zdrav življenjski slog: zdrava prehrana, pitje zadostnih količin vode, kakovosten spanec, gibanje na svežem zraku Stres in drugi škodljivi vplivi okolja skupaj z nezdravim življenjskim slogom porušijo ravnovesje kože in njene sposobnosti za zaščitno delovanje. Pomembno je, da pravočasno reagiramo in za nego kože uporabimo kvalitetne in primerne izdelke.

Kozmetični izdelek je katerakoli snov ali zmes, namenjena stiku z zunanjimi deli človeškega telesa (povrhnjico, lasiščem, nohti, ustnicami in zunanjimi spolnimi organi) ali z zobmi ali sluznico ustne votline zaradi izključno ali predvsem njihovega čiščenja, odišavljenja, spreminjanja njihovega videza, njihovega varovanja, ohranjanja v dobrem stanju ali korekcije telesnega vonja. (1)

V poplavi kozmetičnih izdelkov na trgu se težko odločimo za najprimernejšega. Pri izbiri ustreznega izdelka za nego vaše kože vam lahko pomagamo lekarniški farmacevti. Že med študijem se seznanimo s sestavinami kozmetičnih izdelkov in znanje pogosto nadgrajujemo. Na lekarniških policah so kvalitetni kozmetični izdelki, ki so namenjeni negi normalne kože, in izdelki, ki so namenjeni negi občutljive, netolerantne in k alergijam nagnjene kože, kar pomeni, da ne vsebujejo konzervansov, emulgatorjev in dišav, ki največkrat povzročajo alergijske reakcije.

Vse več ljudi se odloča za naravno kozmetiko. Naravna kozmetika so tisti izdelki, ki vsebujejo sestavine rastlinskega, mineralnega ali živalskega izvora in jih pridobivamo izključno s fizikalnimi, mikrobiološkimi ali encimskimi metodami. Ekološka kozmetika pa je kozmetika, kjer je celoten proces od vzgoje rastlin do pridobivanja kozmetičnih sestavin popolnoma naraven, brez dodanih sinteznih snovi in uporabe ionizirnega sevanja. (2) Zakonodaja ne ločuje med naravnimi in sintezno pridobljenimi kozmetičnimi izdelki in sestavine, ki jih naravna kozmetika sme vsebovati, določajo le certifikati za naravno kozmetiko (BDIH, ECOCERT, COSMEBIO, SOIL ASSOCIATION ORGANIC, ICEA, BIOGARANTIE, ECOGARANTIE, NATRUE, COSMOS). Vse, kar je naravno, pa ni nujno nenevarno. Številne naravne snovi lahko povzročajo alergične reakcije ali so fototoksične, kar pomeni, da lahko povzročajo kožne reakcije ob izpostavljanju soncu.

V Lekarni Sevnica vam lahko ponudimo izdelke naslednjih blagovnih znamk:

- A-derma

- Aloedermal

- Anaya

- Avene

- Bioderma

- Bebival

- Becutan

- Bubchen

- Dermalex

- Dr. Hauschka

- Ducray

- Eucerin

- Eubos

- Fitoval

- Fruit of the Earth

- GamArde

- Gehwol

- La Roche – Posay

- Mustela

- Nivea

- Noreva

- Nuxe

- Priorin

- Skin Doctors

- Somatoline

- Trudi

- Uriage

- VichyObčasno se nam pri svetovanju pridružijo strokovni sodelavci proizvajalcev kozmetičnih izdelkov (termini so objavljeni na naši spletni strani) in takrat lahko izdelke tudi preizkusite in kupite po ugodnejši ceni.

 

Izbiri kozmetičnih izdelkov posvetite čas in potrebno pozornost. Koža je naš največji organ in zaščita pred svetom, zato je pomembno, kako in s čim jo negujemo. S kvalitetnimi in primernimi izdelki se boste dobro počutili v lastni koži.

 

Pripravila: Barbara Šoštar, mag. farm.

 

Viri:

(1) Uredba o kozmetičnih izdelkih ES 1223/2009

(2) Sodobna kozmetika: sestavine naravnega izvora (Nina Kočevar Glavač, Damjan Janeš), 2015