Preskoči na glavno vsebino

V znanju je moč.


Nasveti farmacevta

Kronično vensko popuščanje

Kronično vensko popuščanje (KVP) je klinično opredeljeno kot sklop simptomov in znakov, ki nastanejo zaradi povečanega tlaka v povrhnjih in/ali globokih venah spodnjih udov. Povečan tlak najpogosteje nastane zaradi nepravilnega delovanja venskih zaklopk, ki niso več sposobne preprečevati obratnega toka krvi v venah, redkeje zaradi zožitve ali zapore proksimalne vene.

Več »

Kašelj

Kašelj je refleksen ali hoten fiziološki dogodek, ki ga povzroči draženje ali zapora dihalnih poti. Sprožijo ga različni vnetni, mehanični, toplotni ali kemični dražljaji, ki aktivirajo receptorje za kašelj v grlu, sapniku in sapnicah. Po živčnih poteh se signal prenese do centra za kašelj v centralnem živčnem sistemu. Posledično se aktivirajo dihalne mišice, ki sprožijo kašelj.

Več »

Klimakterij

Menopavza je zadnja mesečna krvavitev v življenju ženske in pomeni konec plodnega obdobja. Ugotavlja se za nazaj, ko ženska več kot eno leto ni imela mesečne krvavitve. Menopavza, ki se pojavi pred 40. letom je prezgodnja, [...]

Več »

Sonce in zdravila

Sonce in zdravila

Številna zdravila povzročajo preobčutljivost kože na sonce oz. fotosenzitivno reakcijo. Za nastanek fotosenzitivne reakcije sta potrebna dva pogoja: na UV sevanje občutljiva molekula in UV sevanje. Do te reakcije lahko pride, [...]

Več »

Kako se zaščitimo pred soncem? Katero zaščito izbrati?

Kako se zaščitimo pred soncem? Katero zaščito izbrati?

Najmočnejšemu sevanju sonca se je najbolje izogniti, zato se soncu izogibamo med 10. in 14. uro. Če se že odpravimo na plažo, si poiščimo kotiček v senci, kjer je sonce manj močno. Kljub temu se moramo zavedati, da se UV žarki v okolici odbijajo pod različnimi koti in nas iz tega razloga lahko dosežejo tudi v senci. Nekaj žarkov lahko prodre tudi skozi drevesne krošnje.

Več »

Norice ali vodene koze

Norice ali vodene koze

Norice ali vodene koze so zelo nalezljiva bolezen. Večina ljudi jo preboli v otroštvu, kar je dobro, ker praviloma poteka pri otrocih v milejši obliki (otroci jo lažje prenašajo in hitreje prebolijo).

Več »

Alergija na sonce

Alergija na sonce

Najpogostejša oblika alergične reakcije na sonce je preobčutljivost na sonce oz. t. i. polimorfni svetlobni izpuščaj. Pri tem ne gre za tipično alergijsko reakcijo organizma na alergen, pač pa za preobčutljivost. Izpuščaj se običajno pokaže po enem do štirih dneh in sicer samo na delih, ki so bili izpostavljeni soncu.

Več »

(Ne)varno sončenje

(Ne)varno sončenje

V času, ko že vrabci na vejah čivkajo, da je sonce nevarno, da se izpostavljati soncu nikakor ni v redu in da nikakršna porjavelost ni zdrava, človek res več ne ve več, če sploh še sme stopiti iz varnega zavetja hiše oz. kako se naj opremi, ko je to nujno potrebno.

Več »

Klopna nadloga

Klopna nadloga

Pomladni dnevi nas z vsakodnevnim spreminjanjem narave vabijo na sprehode – v gozdove in na travnike, ki postajajo pisani in polni življenja. Toplo vreme je všeč tudi raznovrstnim žuželkam, ki jim tekne kri toplokrvnih sesalcev – tudi naša.

Več »

Naša »domača lekarna« je lahko tudi nevarna

Ali veste, katera zdravila so neuporabna? Ali veste, da je še kako pomembno, kje in kako se shranjujejo zdravila? Se zavedate, da že majhne količine nepravilno odvrženih zdravil lahko povzročijo škodo v naravi? Kdaj ste  azadnje preverili, katera zdravila v vaši »domači lekarni« so še uporabna in jih sploh še potrebujete?

Več »