Preskoči na glavno vsebino

V znanju je moč.


Kako se zaščitimo pred soncem? Katero zaščito izbrati?

Datum: 20.07.2011

Najmočnejšemu sevanju sonca se je najbolje izogniti, zato se soncu izogibamo med 10. in 14. uro. Če se že odpravimo na plažo, si poiščimo kotiček v senci, kjer je sonce manj močno. Kljub temu se moramo zavedati, da se UV žarki v okolici odbijajo pod različnimi koti in nas iz tega razloga lahko dosežejo tudi v senci. Nekaj žarkov lahko prodre tudi skozi drevesne krošnje.

Pred sončnim sevanjem se zavarujemo tudi s primerno lahko obleko, ki naj bo izdelana iz svetlih, gosto tkanih vlaken in naravnih materialov (bombaž, svila, lan). Suha oblačila so boljša zaščita kot mokra. Pomembna zaščita pred soncem so tudi pokrivala, ki varujejo lase in kožo lasišča pred poškodbami z UV žarki, poleg tega pa pomagajo preprečevati pregrevanje organizma. Poleg obleke in pokrival je na soncu priporočljiva uporaba zaščitnih očal z 100 % UV filtrom, ki absorbirajo UV žarke in preprečujejo njihovo prodiranje v oko. UVB žarki lahko namreč povzročijo hude poškodbe oz. opekline roženice, medtem ko UVA žarki ob neustrezni zaščiti prodirajo v notranjost očesa in tam poškodujejo celice. Barvana stekla in plastika niso primerna zaščita. Razen tega, da ne zdržijo UV žarkov, tudi preprečijo normalno reakcijo očesa na povečano svetlobo (mioza) in s tem omogočijo še obsežnejše prodiranje UV žarkov v oko in nastanek še hujših poškodb, kot če očal sploh ne bi nosili.

Od sredine prejšnjega stoletja pa so najpomembnejša zaščita pred UV žarki učinkoviti varovalni pripravki za sončenje, ki jih nanašamo na kožo. V preteklosti so za zaščito na soncu uporabljali olivno olje, rdeči vazelin in podobno. Po odkritju organskih filtrov pa se je začel hiter razvoj vse bolj učinkovitih varovalnih pripravkov za sončenje, ki je temeljil tudi na vse boljšem poznavanju lastnosti kože in sončevega sevanja ter vpliva le-tega na človeški organizem.

Najprej so bili odkriti organski UV filtri. To so organske spojine z več nenasičenimi vezmi, ki absorbirajo energijo sončnih žarkov in jo nato v drugačni obliki postopno sproščajo ter pri tem ponovno prehajajo v nižje energetsko stanje. Organske UV filtre glede na valovno dolžino oz. energijo sevanja, ki ga absorbirajo, ločimo na UVA in UVB filtre (v zadnjem času tudi UVC in IR filtre). Poleg organskih UV filtrov poznamo tudianorganske UV filtre, kot sta npr. titanov dioksid in cinkov oksid. Te spojine UV žarke odbijajo, nekatere, med njimi oba navedena oksida, pa jih absorbirajo. V sam pripravek so anorganski UV filtri vgrajeni v obliki mikroniziranih delcev. Medtem, ko organski UV filtri zaradi svoje narave in mehanizma delovanja lahko razpadejo v samih pripravkih ali na koži pod vplivom sončnega sevanja, sta cinkov oksid in titanov dioksid zelo obstojna. Razen tega se ne absorbirata v kožo. Organski UV filtri in njihovi razpadni produkti lahko namreč prodirajo v kožo in tako na koži sprožijo alergijske reakcije, medtem ko so anorganski UV filtri v tem pogledu popolnoma indiferentni in so zato zelo primerni za uporabo pri otrocih in na občutljivi koži, nagnjeni k alergijam. Poleg njihove fiziološke indiferentnosti jih odlikuje tudi izjemna učinkovitost, saj sta oba oksida močna UVA in UVB filtra in zato varovalni pripravki, ki vsebujejo titanov dioksid in oz. ali cinkov oksid praviloma dosegajo visoke zaščitne faktorje.

Razen UV filtrov so pomembna sestavina varovalnih pripravkov za sončenje tudi vitamini. UV žarki v koži povzročajo t.i. oksidativni stres, pri čemer se sproščajo prosti radikali, ki poškodujejo celični dedni material in druge sestavine kože. Antioksidanta, kot sta v maščobah topni vitamin E in vodotopni vitamin C zato lahko pomembno izboljšata učinkovitost varovalnih pripravkov za sončenje, saj lovita proste radikale in tako preprečujeta njihovo škodljivo delovanje na celicah. Zaradi antioksidativnih lastnosti pa ugodno vplivata tudi na stabilnost samega pripravka.

Učinkovitost vgrajenih aktivnih substanc v varovalni pripravek za sončenje pa dodatno podprejo kakovostne pomožne snovi. Posebno pomembne so oljne komponente in emulgatorji, ki morajo biti dovolj stabilni, ne smejo povzročati alergij, morajo omogočati dobro obstojnost na koži, po drugi strani pa ne smejo preprečevati znojenja.

DEJSTVA, KI JIH MORAMO UPOŠTEVATI OB IZBIRI VAROVALNEGA PRIPRAVKA ZA SONČENJE:

  • Najbolj učinkoviti varovalni pripravki za sončenje so tisti, ki vsebujejo kombinacijo organskih in anorganskih UV filtrov, prav tako pa naj pripravek vsebuje UVA in UVB filtre.
  • Pripravki, ki vsebujejo dišave, emulgatorje, konzervanse in organske UV filtre predstavljajo večje tveganje za nastanek alergične reakcije, po drugi strani pa se je potrebno zavedati, da je konzerviranje kozmetičnih pripravkov nujno, če proizvajalec želi zagotoviti stabilnost pripravka čez določeno časovno obdobje in s tem tudi njegovo varnost in učinkovitost.
  • Pripravki z neprimernimi maščobnimi sestavinami, ki na soncu in na povišani temperaturi razpadejo in zaprejo pore prav tako lahko povzročijo dodatne težave.
  • Primerni so pripravki, ki vsebujejo anorganske UV filtre (titanov dioksid, cinkov oksid), organskih filtrov pa naj bo čim manj tako po koncentraciji kot po številu. Na to dejstvo bodimo še posebej pozorni pri izbiri varovalnega pripravka za sončenje za otroke.
  • Pri izbiri varovalnega pripravka za sončenje za otroke bodimo pozorni, da je pripravek vodoodporen in da se ga z lahkoto nanese na kožo.

KAJ JE UV FAKTOR?

UV faktor varovalnega pripravka za sončenje nam pove, kolikokrat dlje smo lahko na soncu ne da bi dobili opekline v primerjavi z nezaščiteno kožo. Srednje občutljiva oseba se tako lahko nezaščitena na vročem soncu zadržuje 10 minut, da je ne bi opeklo, če pa uporabi zaščitno sredstvo s faktorjem 20, pa se lahko sončnim žarkom izpostavlja 200 minut. Večji kot je faktor, manjši delež UV žarkov doseže našo kožo. Vendar pa to razmerje ni linearno. Tako zaščitni faktor 30 zmanjša sevanje na koži za 96,7%, zaščitni faktor 50 pa za 98%. Ob tem je za dosego zaščitnega faktorja 50 potrebno v pripravek vgraditi veliko večje koncentracije UV filtrov, kar pomeni tudi večje tveganje za pojav alergij. Smiselnost uporabe pripravkov z zaščitnimi faktorji nad 30 je zato vprašljiva.

KAKO PRAVILNO UPORABLJAMO VAROVALNI PRIPRAVEK ZA SONČENJE?

  • Na kožo ga nanesemo 30 minut pred sončenjem.
  • Z zaščitno kremo se namažemo po vsakem kopanju, čeprav je pripravek označen kot vodoodporen, po močnem znojenju in brisanju z brisačo.
  • S pripravkom za sončenje ne skoparimo in ga nanesemo na kožo v zadostni količini, kajti le tako bomo dosegli takšno zaščito kot jo je navedel proizvajalec.

Petra Majcen, mag. farm.

Vir: Lekarniška zbornica Slovenije