Preskoči na glavno vsebino

V znanju je moč.


Kronično vensko popuščanje

Datum: 10.06.2017

KRONIČNO VENSKO POPUŠČANJE

 

 

Kaj je kronično vensko popuščanje (KVP)?

 

Kronično vensko popuščanje (KVP) je klinično opredeljeno kot sklop simptomov in znakov, ki nastanejo zaradi povečanega tlaka v povrhnjih in/ali globokih venah spodnjih udov. Povečan tlak najpogosteje nastane zaradi nepravilnega delovanja venskih zaklopk, ki niso več sposobne preprečevati obratnega toka krvi v venah, redkeje zaradi zožitve ali zapore proksimalne vene.  Najprej se pojavijo motnje v venski makrocirkulaciji, ki prizadenejo povrhnje in/ali globoke vene. Zvišan intravenski tlak kmalu prizadene tudi mikrocirkulacijo, kjer prihaja do motene regulacije toka krvi, aktivacije vnetja, iztekanja plazemskih beljakovin v medcelični prostor, medceličnega edema, hipoksije in poškodbe okoliških tkiv, kar lahko vodi v kožno razjedo na goleni, ki jo zaradi vzroka imenujemo venska razjeda.

 

Simptomi in znaki KVP

Simptomi so lahko bolečine, srbenje, pekoče bolečine, občutek toplote na koži, občutek težkih nog, krči, nemirne noge. Znaki KVP so lahko metličaste vene, mrežaste vene ali krčne žile (varice), otekline in kožne spremembe, kot so temnejša obarvanost (hiperpigmentacija), lipodermatoskleroza, hipostazični dermatitis in venska razjeda. V Sloveniji imamo izvedeno eno raziskavo, kjer Mlačak ugotavlja pojav krčnih žil pri 29,4% moških in 41,0% žensk, starejših od 20 let, na vasi in pri 15,0% moških in 33,7% žensk, starejših od 20 let, v mestu.

 

Zdravljenje

Neoperacijsko (konzervativno) zdravljenje KVP obsega:

  1. zdravljenje z zunanjo kompresijo
  2. zdravljenje s sklerozacijo
  3. zdravljenje z venoaktivnimi zdravili
  4. zdravljenje tromboflebitisa
  5. zdravljenje venske razjede.

Zunanja kompresija pomeni izvajanje tlaka na okončino z nerazteznimi ali razteznimi materiali z namenom zdravljenja ali preprečevanja KVP. Kompresijsko zdravljenje predstavlja temelj konzervativnega zdravljenja KVP in podporni ukrep pri vseh ostalih vrstah zdravljenja. Velika večina bolnikov (približno 75%) s KVP se lahko uspešno zdravi samo s kompresijo. Obstaja več različnh vrst kompresijskega zdravljenja in sicer: stalni in zamenljivi neraztezni povoji, kratkoelastični povoji, dolgoelastični povoji in elastične medicinske nogavice. Kompresijske medicinske nogavice sodijo med raztegljive materiale in jih je potrebno ponoči sezuti. Za uspešno zdravljenje je potrebno izbrati pravilen material in ga pravilno namestiti. Izbira metode zunanje kompresije je v rokah zdravnika, pravilno nameščanje kompresijskih nogavic pa je v rokah bolnika.

Namen uporabe kompresijskih nogavic je preprečiti otekanje, zastoj krvi in nastanek edemov, pospešiti proces zdravljenja, preprečiti ponovitev bolezni, zmanjšati bolečino, doseči najboljše kozmetične učinke. Pogoji za uspešno zdravljenje so naslednji: pravilno določena kompresija, ki jo določi zdravnik specialist; izbor pravilne nogavice (zato je potrebna natančna meritev); informiranje pacienta o pravilnem obuvanju, sezuvanju in vzdrževanju nogavice; ob vsakem naslednjem nakupu je pomembno, da se preverijo mere.

Meritve moramo vedno izvajati zjutraj in vedno na boso nogo-ne preko povoja ali nogavice. Meritve opravljamo stoje in ne v ležečem položaju.

 

Pravilno obuvanje in sezuvanje kompresijskih nogavic:

  1. pri obuvanju si pomagajte s stopalko in gumijastimi rokavicami
  2. s pomočjo rokavic povlecite nogavico čez peto
  3. z notranjo stranjo dlani nogavico razporedite enakomerno po nogi in sicer od spodaj navzgor proti kolenu  in izvlecite stopalko
  4. Pri sezuvanju primite nogavico na zgornjem robu in jih povlecite navzdol proti peti
  5. s plosko stranjo dlani povlecite nogavico čez peto in jo sezujte.

 

Mojca Abina Borštnar, mag.farm.


Viri:

Šikovec A, Planinšek-Ručigaj T, Košiček M et al. Smernice za odkrivanje in zdravljenje kroničnega venskega popuščanja. Zdrav Vestn 2005; 74: 193-202

Drešček M, Obravnava bolnikov s kroničnim venskim popuščanjem v ambulanti družinske medicine, Zbornik predavanj XI. Kokaljevi dnevi, 2011: 3-9

http://www.diafit.si/index.php/pravilno-obuvanje-in-sezuvanje-sigvaris-ovih-kompresijskih-nogavic.html