Preskoči na glavno vsebino

V znanju je moč.


Alergija na sonce

Datum: 19.07.2011

Najpogostejša oblika alergične reakcije na sonce je preobčutljivost na sonce oz. t. i. polimorfni svetlobni izpuščaj. Pri tem ne gre za tipično alergijsko reakcijo organizma na alergen, pač pa za preobčutljivost. Izpuščaj se običajno pokaže po enem do štirih dneh in sicer samo na delih, ki so bili izpostavljeni soncu. Izpuščaj je zelo srbeč. Preobčutljivost je najbolj izražena pozno spomladi in zgodaj poleti, kasneje pa postopno izzveni in se ponovno pojavi naslednje leto. Kljub temu moramo biti na izpuščaj pozorni, saj lahko gre za avtoimuno bolezen.

Simptome preobčutljivostne reakcije lahko lajšamo s peroralnimi antihistaminiki, dermalnimi antihistaminiki (Fenistil gel) ali lokalnimi anestetiki in drugimi pripravki za lajšanje srbenja (Kamagel).

Uporaba varovalnih pripravkov z visokimi zaščitnimi faktorji lahko bistveno omili težo in trajanje simptomov. Najprimernejši so pripravki, ki so označeni kot »sunblock«,  ki varujejo kožo pred celotnim spektrom sončnega sevanja.

V lekarni v primeru, da bolnik potoži o »alergiji na sonce« priporočamo, da začne z jemanjem antihistaminika kakšen teden pred tem, ko se odpravi na morje oz. na potovanje, kjer bo izpostavljenost soncu neizogibna. Zdravilo jemlje neprekinjeno ves čas izpostavljanja soncu. »Alergijo na sonce« omili oz. jo prepreči tudi istočasno jemanje antihistaminika in pripravka z beta karotenom, s tem, da je potrebno opozoriti, da se jemanje beta karotena ne priporoča dlje kot mesec ali dva v letu.

HOMEOPATSKO ZDRAVJENJE ALERGIJE NA SONCE:

  • Apis – zdravilo se uporablja, kadar se izpuščaj hitro razširi po celem telesu in neznosno srbi, predvsem ponoči, zbada in peče, ko je koža vneta, otekla, ko se pojavijo rdeče pike, ki spominjajo na čebelji pik; stanje se izboljša po hladnih obkladkih.
  • Urtica – zdravilo se uporablja pri izpuščajih, ki spominjajo na stanje, ko se opečemo s koprivo; na koži se pojavijo drobni, srbeči in pekoči mehurčki; toplota in fizični napor pa srbenje poslabšata.
  • Natrium muriaticum – zdravilo se uporablja, kadar se izpuščaj pojavi po prekomernem športnem udejstvovanju ali ob potenju na poletni vročini, predvsem na pregibih sklepov, zlasti na nogah; stanje izboljša svež zrak in hladna kopel.
  • Sulphur – zdravilo se uporablja v primeru srbečega izpuščaja z mehurčki, ki se lahko pojavi kjerkoli na telesu, zlasti na kožnih pregibih; umivanje in kopanje stanje poslabša, saj vlažna koža neznosno srbi in peče; srbenje se izboljša na hladnem;

Pripravila: Petra Majcen, mag. farm.

Vir: Lekarniška zbornica

Lidija Blažič, mag. farm.: Družinski homeopatski vodnik, 2011