Preskoči na glavno vsebino

V znanju je moč.


ALI VAS BOLI GRLO?

Datum: 13.01.2012

V hladnejšem delu leta se slej kot prej zgodi, da nas “boli grlo”. Ta termin zajema vse bolečine v predelu grla, žrela in zadnjega dela ustne votline. Pomembno je, da ločimo, kaj nas boli, ker so to različni simptomi, pokazatelji različnih težav, ki jih tudi različno zdravimo.

Žrelo je vez med prebavno cevjo in dihalno potjo ter leži neposredno za ustno votlino. Grlo je nižje, služi za oblikovanje glasu in preprečuje uhajanje hrane v dihalne poti.
Bolečine v žrelu so pogosto znak okužbe z virusi ali bakterijami in s tem tudi prvi znak prehlada ali gripe. S pravočasnim ukrepanjem in razkuževanjem žrela se lahko izognemo kasnejšim zapletom.
Tudi bolečine v grlu so lahko znak okužbe, vendar se okužbe v grlu ponavadi kažejo s hripavostjo in suho sluznico grla (kašelj).

Poleg tega, kaj nas boli, je pomembna tudi vrsta bolečine. Boleče žrelo namreč zdravimo drugače kot pekoče žrelo. Izdelki z mentolom, ki so zelo učinkoviti pri bolečem žrelu, bi namreč pekočo bolečino še poslabšali, prav tako hripavost in suho sluznico.

V lekarni je na voljo precejšnje število pastil za lajšanje težav v žrelu in grlu. V splošnem jih delimo na:
• pripravke z antiseptiki – ti razkužujejo ustno votlino in žrelo in na ta način omejujejo obseg bolezni,
• pripravke z lokalnimi anestetiki – ti olajšajo bolečino,
• pripravke z lišaji – te uporabljamo pri hripavosti, dražečem kašlju in pekoči bolečini, ker zaščitijo sluznico in jo spodbudijo k hitrejši obnovi.
V izdelkih so pogoste različne kombinacije teh učinkovin.

Lahko si pomagamo tudi s čaji. Najpogosteje se uporablja žajbljev čaj, ki ga mlačnega grgramo – deluje protivnetno. Blagodejno delujejo tudi čaji iz zdravilnih rastlin, ki vsebujejo sluzi – te prekrijejo sluznico in preprečijo draženje le-te. Vendar moramo biti previdni pri pripravi teh čajev: sluzi so namreč termično neobstojne, tako da ponavadi pripravljamo hladne izvlečke.

Glede na spremljajoče simptome lahko izberete tudi homeopatsko zdravilo – nekaj jih je na voljo tudi v naših lekarnah.

Vsak pripravek ni za zdravljenje katerekoli težave, zato farmacevtu čimbolj podrobno opišite svoje težave in skupaj bosta našla najboljšo rešitev vaših tegob.

Pripravila: Barbara Šoštar, mag. farm.