Preskoči na glavno vsebino

V znanju je moč.


Kašelj

Datum: 22.04.2015

Kašelj je refleksen ali hoten fiziološki dogodek, ki ga povzroči draženje ali zapora dihalnih poti. Sprožijo ga različni vnetni, mehanični, toplotni ali kemični dražljaji, ki aktivirajo receptorje za kašelj v grlu, sapniku in sapnicah. Po živčnih poteh se signal prenese do centra za kašelj v centralnem živčnem sistemu. Posledično se aktivirajo dihalne mišice, ki sprožijo kašelj.
Najprej se sproži globok vdih, temu sledi zaprtje glotisa – najožjega dela grla, zato se tlak v dihalih poviša. Dovolj zvišan tlak nato odpre glasilke in zrak preleti sapnik s skoraj zvočno hitrostjo (cca. 800 km/h). Ta hitrost pretoka zraka ima pomembno vlogo pri učinkovitem odstranjevanju izmečkov iz dihal in doprinese k hitrejšemu prenosu okužbe.
Najpogosteje se kašelj pojavi pri virusni okužbi zgornjih dihal. Takšen kašelj navadni izzveni v nekaj dneh do nekaj tednih in ga lahko lajšamo kar sami doma. Ker pa vpliva na mišice, dihala, srčno-žilni in živčni sistem, lahko povzroči tudi nekatere zaplete, kot so bolečine v prsih, siljenje na bruhanje, omotico, znojenje, utrujenost, oteženo dihanje in tudi uhajanje urina ter blata.

OBLIKE KAŠLJA

Obliko kašlja je zelo pomembno pravilno prepoznati in o tem poročati zdravniku oz. farmacevtu, ki vam lahko na podlagi narave kašlja svetuje ustrezen način zdravljenja.

1. Pri PRODUKTIVNEM oz. MOKREM izkašljujemo izmeček iz nižjih dihalnih poti, kar občutimo, kot da se nam nekaj trga oz. lušči iz pljuč. Ta izmeček je povečana količina sluzi, ki se izloča v dihalnih poteh in moti delovanje pljuč, zato je izkašljevanje lahko oteženo ali pa tudi ne. Izmeček, imenovan tudi sputum, je lahko bister, gnojen, obarvan ali neprijetnega vonja. Produktiven kašelj se najpogosteje pojavi pri bakterijskih okužbah dihal.

2. Pri NEPRODUKTIVNEM oz. SUHEM kašlju občutimo draženje v dihalnih poteh, ki se pojavlja v določenih intervalih in pogosto izčrpava bolnika. Takšen kašelj nima nobene fiziološke vloge in se najpogosteje pojavi na začetku raznih virusnih dihalnih obolenj ali kadar pridemo v stik z določenimi dražilci, npr. cigaretnim dimom.

3. KRUP imenujemo kašelj, za katerega je značilno vnetje grla, sapnika in zapora zgornjih dihalnih poti. Najpogosteje se pojavi pri otrocih med starostjo 6 mesecev do 2 let. Za krup je značilen močen kašelj, podoben laježu, zaradi katerega se otrok ponoči pogosto prebuja. Ponavljajoč se kašelj ponoči lahko pri otroku nakazuje tudi na astmo, kljub temu da piskanja v pljučih ne zaznamo.

KAKO SI LAHKO POMAGAMO SAMI?

PRI PRODUKTIVNEM KAŠLJU:
S pitjem zadostne količine tekočine (odrasli cca. 2L na dan, otroci cca. 1L ), da razredčimo sluz in primerno navlažimo sluznico.
Z vlaženjem zraka v bivalnih prostorih.
Z inhalacijami pare in različnih eteričnih olj (npr. evkaliptovo olje, olje smrekovih ali borovih iglic, olje timijana ali ciprese).

PRI SUHEM KAŠLJU:
S pitjem zadostne količine tekočine, ki omogoča navlažitev sluznice in s tem zmanjša draženje.
Z uporabo kapljic za pripravo inhalacij in mazil za nanos na kožo vratu, prsnega koša ali hrbta iz kafre, mentola ali eteričnih olj (smrekovo, evkaliptusovo …)

PRI OTROKU S KRUPOM:
V sobo postavimo lonec z vročo vodo ali prenesemo otroka v kopalnico, kjer pustimo nekaj časa teči vročo vodo iz pipe; to storimo le pri milejšem kašlju!

ZDRAVLJENJE

Pri suhem kašlju uporabljamo zdravila, ki delujejo na center za kašelj in tako lajšajo težave, povezane z njim. Takšna zdravila imenujemo ANTITUSIKI.
Zdravila rastlinskega izvora za pomiritev kašlja vsebujejo predvsem različne sluzi, ki prekrijejo sluznico ustne votline in žrela in tako delujejo zaviralno na kašelj. Tako delujejo list ozkolistnega trpotca, cvet gozdnega slezenovca, zel smetlike, korenina navadnega sleza, islandski lišaj oz. čaji, pripravljeni iz naštetih drog.
Pri produktivnem kašlju uporabljamo zdravila, ki pospešujejo izkašljevanje sluzi. Delujejo tako, da povečajo izločanje ali razmehčajo izločke pri vnetjih v dihalih in s tem olajšajo izkašljevanje. Takšna zdravila imenujemo EKSPEKTORANSI.
Zdravila rastlinskega izvora za lajšanje izkašljevanja vsebujejo različne saponine in eterična olja, ki pomagajo pri redčenju sluzi. Tako delujejo zel materine dušice, korenina jegliča, korenina golostebelnega sladkega korena, list bršljana oz. čaji, pripravljeni iz naštetih drog.
V spodnji tabeli je naštetih nekaj zdravil, s katerimi si lahko pomagamo, kadar nas muči kašelj.

SUH KAŠELJ
ZDRAVILA KEMIJSKEGA IZVORA
Formel, sirup
Panatus, sirup
Panatus forte, filmsko obložene tablete
Panatus forte, sirup
Sinecod, sirup
Sinecod, filmsko obložene tablete s podaljšanim sproščanjem

PRODUKTIVEN KAŠELJ
ZDRAVILA KEMIJSKEGA IZVORA
Bisolvon, tablete
Bisolvon, sirup
Flavamed, peroralna raztopina
Flavamed, tablete
Flavamed, šumeče tablete
Fluimukan, zrnca za peroralno raztopino
Vaposirup, sirup

ZDRAVILA NARAVNEGA IZVORA
Herbion, trpotčev sirup
Isla mint pastile
Isla moos pastile
Bimbi Bronhamil, sirup za otroke
Junior angini, sirup za otroke
Herbion, jegličev sirup
Prospan, šumeče tablete
Prospan sirup
Timijanov sirup
Bimbi Bronhamil, sirup za otroke

KDAJ JE POTREBNO POISKATI ZDRAVNIŠKO POMOČ?

- Če kašelj traja več kot 3 tedne oz. se kašelj pojavlja prepogosto.
- Kadar se kašelj pojavi pri otrocih, mlajših od 1 leta.
- Če ste noseči ali dojite. Ker lahko nekatera zdravila za odpravljanje kašlja vsebujejo plodu škodljive oz. nepreverjene snovi, se nosečnicam in doječim materam namesto samozdravljenja svetuje posvet z zdravnikom.
- Če kateri izmed družinskih članov že boleha za astmo, senenim nahodom ali alergijsko kožno boleznijo z izpuščaji.
- Kadar izkašljujemo obarvan izmeček. Zelen, rumen ali rjasto obarvan skupaj z vročino lahko nakazuje na bronhitis ali pljučnico. Svetlo rdeča barva izmečka je lahko posledica popokanih žilic ob močnem kašlju. Če gre za resno obolenje, je izmeček obarvan temno rdeče, rjasto ali rožnato.
- V primeru lajajočega kašlja, ki lahko kaže na krup, okužbo z bakterijo Bordetello pertusis ali pa gre za prizadetost poklopca.
- Kadar je prisotno piskanje s težkim dihanjem, kratko sapo in tiščanjem v prsih oz. kadar se kašelj poslabša ob stiku z določenimi dražilci kot so prah, dim ali pelod. Ti znaki kažejo na astmo.
- Če ob suhem kašlju začutite bolečine v prsih, ki so posebno močne ob vdihu.
- Če po 7 dneh pravilne uporabe zdravil brez recepta niste dosegli izboljšanja.
- Če imate katero od naslednjih kroničnih bolezni: astmo, KOPB (kronično obstruktivno pljučno bolezen), kronični bronhitis, srčno popuščanje, GERB (gastroezofagealno refluksno bolezen).
- Če jemljete zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje povišanega krvnega tlaka, srčnega popuščanja ali koronarne bolezni (ACE inhibitorji in beta blokerji). Pri jemanju teh zdravil se lahko kot neželen učinek pojavi kašelj, ki pa ni posledica obolenja dihal. Vaš zdravnik vam lahko v takšnem primeru ustrezno zamenja terapijo.

PRIPOROČILA

Statistike kažejo, da se pri vsakem tretjem kadilcu pojavi kroničen kašelj. Če kadite, vam odsvetujemo uporabo zdravil, ki pomirjajo kašelj, saj z zatiranjem centra za kašelj stanje samo še poslabšamo. Zdravila, ki olajšujejo izkašljevanje, bi bila v tem primeru boljša, a je opustitev kajenje najboljša izbira, ki odpravi kašelj pri večini kadilcev.
Istočasna uporaba zdravil, ki pomirjajo kašelj, z zdravili za lažje izkašljevanje ni priporočljiva, ker na tak način ne dosežemo nobenega učinka.
Če vas muči produktiven oz. moker kašelj, priporočamo uporabo ekspektoransa čez dan, v primeru da vas kašelj ponoči zbuja, lahko zvečer pred spanjem vzamete antitusik, čez dan pa ponovno uporabljajte ekspektorans. Antitusik vam bo samo preprečil nočno kašelj in motnje spanca.
Pripravkov s kafro, mentolom in eteričnimi olji ne uporabljajte pri otrocih, mlajših od 2 let!
Pazite, da s prevelikim vnosom tekočine pri bolnikih z okužbo spodnjih dihal, odpovedjo srca ali ledvic stanja še dodatno ne poslabšate!

VIRI:
Slovensko farmacevtsko društvo, Samozdravljenje – priročnik za bolnike, Ljubljana 2011

http://www.nasa-lekarna.si/clanki/clanek/kaselj-pogosta-nocna-mora/

Pripravila: Tamara Rumenovič, študentka 5. letnika farmacije