Preskoči na glavno vsebino

V znanju je moč.


MAČJA BOLEZEN ALI MIKROSPORIJA

Datum: 13.01.2012

Mikrosporija je nalezljiva glivična bolezen, najpogosteje jo povzročajo glivice Microsporum canis. Prenaša se s stikom, ponavadi z obolelih mačk ali psov, pa tudi med ljudmi preko tesnih stikov.

Po okužbi na koži opazimo okrogle rdečkaste izpuščaje z izrazitim robom, ki se luščijo. Spremembe se pojavijo na trupu, rokah, nogah, vratu in obrazu, pa tudi na lasišču, kjer so slabše omejena in težje opazna. V primeru prizadetega lasišča lahko lasje začnejo tudi izpadati.

Diagnozo se potrdi z mikrobiološkim pregledom kožnih lusk, izpuljenih dlak ali las in gojitvijo gliv na gojišču v laboratoriju. Žarišča dermatolog pregleda v temi s posebno – Woodovo – svetilko, pod katero omenjene kožne spremembe zelenkasto odsevajo.

Zdravljenje: izpuščaje mažemo z antimikotičnimi kremami. Ob večjem številu žarišč ali okužbi lasišča zdravnik predpiše sistemske antimikotike (tablete). Čas zdravljenja je odvisen od kontrolnih izvidov in mesta okužbe, navadno traja najmanj dva meseca.

Preventiva:
- izogibanje nepoznanih mačk in psov
- umivanje rok in ostalih delov telesa, ki so bili v stiku z okuženo živaljo
- dosledna higiena in skrb, da zdravi ne pride v tesen stik z obolelim – brisače, posteljnino, obleke okuženega je potrebno prekuhavati. Otrokom se v času bolezni odsvetuje sodelovanje pri šolski telovadbi in drugih ekipnih športih vse do negativnih izvidov.
- če gre za okužene domače živali, je prav, da se jih odpelje k veterinarju in ustrezno zdravi.

Kdaj k zdravniku?
Antimikotične kreme za lokalno zdravljenje so tudi v prosti prodaji in jih lahko kupite v lekarni. Če pa opazite na koži več omenjenih izpuščajev ali se le-ti pojavijo na lasišču, čim prej obiščite zdravnika.

Pripravila: Barbara Šoštar, mag. farm.