Preskoči na glavno vsebino

V znanju je moč.


Naglavne uši – pogosta nadloga

Datum: 03.11.2014

OPIS
Naglavne ali bele uši (Pediculus humanus capitis) so majhne žuželke brez kril, ki v dolžino merijo od 3 do 4 mm, kar je približna velikost sezamovega semena. Na laseh jih zelo težko opazimo, ker je njihovo telo prosojne do sivo-bele barve. Po hranjenju s krvjo se obarvajo rdeče, takrat so očem bolj vidne.
Edini naravni gostitelj uši je človek, brez katerega ne more preživeti. Vse svoje življenje preživi na njegovi glavi, natančneje na lasišču.

Jajčeca oz. gnide, ki jih izločajo uši, so ovalne oblike in imajo top konec. Odrasle uši jih običajno odlagajo tako, da pritrdijo vsako posamezno jajčece na posamezen las. Najdemo jih predvsem za ušesi, na zatilnem in čelnem delu lasišča.
Če najdemo žive gnide na lasišču, lahko sklepamo, da je na glavi vsaj ena odrasla živa naglavna uš. Samice običajno odložijo od 8 do 12 jajčec na dan.

NAČIN PRENOSA UŠI
Naglavne uši so plazeče žuželke, ki ne poskakujejo, ne skačejo in ne letajo. Običajno se prenesejo z neposrednim dotikom glave z ušivo glavo, redkeje preko glavnikov, pokrival, posteljnine, krtač, kap ali klobukov. Okužba je možna tudi v bazenu, saj so uši odlične plavalke. Hranijo se samo s človeško krvjo, zato jih ne moremo dobiti od živali ali jih prenesti nanje.

KDO LAHKO DOBI UŠI?
Za ušivost smo dovzetni vsi, ne glede na spol, starost, raso in socialno-ekonomski status, pogosteje pa se ušivost pojavlja pri šolarjih in otrocih v vrtcih, predvsem zaradi tesnejših medsebojnih stikov, ki ušem omogočajo prehajanje z glave na glavo. V nasprotju s splošnim prepričanjem imajo uši raje čiste kot umazane lase.

KAKO ODKRIJEMO UŠI? KAKŠNI SO ZNAKI?
Najpogostejši znak ušivosti je srbeče lasišče in posledično praskanje, ki lahko vodi v opraskanine in vnetje lasišča. Srbenje se sicer pojavi šele nekaj tednov po tem, ko smo dobili uši. Pri določenih odraslih obstaja tudi možnost, da se srbenje sploh ne pojavi.
Uši odkrijemo z aktivnim iskanjem; jajčeca najpogosteje najdemo na lasišču za ušesi in na zatilju, nanizana na vsak las. Z razčesavanjem las z drobnim glavnikom na bel papir iz lasišča izčešemo odrasle uši, ki so na papirju videti kot drobne temne pikice. Pregledujemo vedno od narastišča las proti konicam po pramenih. Uši najbolje vidimo pri dnevni svetlobi, pomagamo pa si lahko tudi z dobro lučjo in povečevalno lečo. Po končanem postopku si z milom umijemo roke.

SREDSTVA PROTI NAGLAVNIM UŠEM
Uspešnost odpravljanja naglavnih uši je odvisna od izbire učinkovitega preparata. Pri izbiri moramo poleg učinkovitosti upoštevati tudi možne stranske pojave, toksičnost, možnost razvoja odpornosti uši proti preparatu in primernost preparata za različne skupine uporabnikov (majhni otroci, šolarji, nosečnice).
Trenutno je v Sloveniji veliko število različnih razkuževalnih pripravkov, ki služijo zaščiti pred ušmi in njihovemu odstranjevanju. Nahajajo se v obliki šamponov, pršil, olj, gelov itd. Vsakemu izdelku je priložen tudi gost glavnik, ki nam je v pomoč pri razčesavanju oz. odstranjevanju uši.
Večina izdelkov vsebuje različna naravna eterična olja, ki na uši delujejo mehansko, in sicer tako, da povzročijo zamašitev njihovih dihalnih poti. Ta ista eterična olja hkrati pomagajo blažiti draženje in morebitno alergijsko reakcijo na slino naglavne uši. Priporoča se, da izdelke uporabljajo vsi, ki so bili v stiku z okuženo osebo. Vsi izdelki so klinični preizkušeni in zato varni za uporabo.
Kot alternativa šamponom so nekateri preparati proti ušem narejeni z ekstraktom krizanteme. Kdor je nanjo alergičen, mora o tem pred nakupom opozoriti farmacevta v lekarni. Sicer poskusov z domačimi zdravili ne svetujemo, saj so uši precej trdovratne in se v družini, razredu ali v skupini v vrtcu hitro širijo, zato mora biti ukrepanje proti njim učinkovito.

KAKO SE LAHKO ZAŠČITIMO PRED UŠMI?
Izogibamo se medsebojni izmenjavi skupnih predmetov (krtač, glavnikov, oblačil, pokrival … )
Če imamo dolge lase, jih rajši spnemo v čop.
V družinah z otroki, ki obiskujejo vrtec ali šolo, družinskim članom vsak teden pregledujemo/prečesavamo lasišče.
Če dobimo obvestilo, da so se v šoli ali vrtcu pojavile uši, vsak dan doma pregledujemo/prečesavamo lasišče.
Če najdemo uši, še isti dan izvedemo razkuževanje in obvestimo vse, ki so bili z osebo v tesnem stiku.
Posteljnino, brisače, obleke, plišaste igrače operemo pri čim višji temperaturi in zlikamo, obleke in predmete, ki se ne smejo prati pa nepredušno zapremo v plastično vrečo za 14 dni.
Stole s tekstilno oblogo, avtomobilske sedeže, kavče temeljito očistimo s sesalnikom.
Krtače, glavnike, gumice, sponke in ostale predmete za nego las speremo z milnico in nekaj časa namakamo v vroči vodi, nato še enkrat speremo z milnico in čisto vodo.
Opozorimo otroka naj si v času, ko v šoli ali vrtcu razsajajo uši, ne izposoja kap, trakov, sponk za lase, šalov …

ZAKLJUČEK
O izbiri ustreznega izdelka pri ušivosti priporočamo posvet s farmacevtom v vaši izbrani lekarni, ni pa odveč poudariti, da si je smiselno pred vsako uporabo izdelka natančno prebrati tudi navodila za uporabo.
Naglavne uši niso nekaj nevarnega ali sramotnega, so pa nadležne in neprijetne, zato vam v primeru morebitnih zgoraj opisanih težav priporočam čim prejšnji obisk v lekarni.

PARANIT REPELENT V SPREJU – za zaščito pred ušmi
Deluje kot preventiva pred ušmi in preprečuje širjenje na ostale osebe. Primeren je za vso družino.
Uporaba: Vsak drugi dan popršite od 5 do 25-krat, odvisno od dolžine las na suhe lase. Pustite lasem, da se posušijo brez uporabe sušilca za lase.

PARANIT LOSJON V PRŠILU IN GLAVNIK – za odstranjevanje naglavnih uši in gnid
Uporaba: Losjon nanesite na suhe lase po celotni dolžini in ga temeljito vtrete. Pustite delovati 15 minut. Nato lase sperite s Paranit šamponom in balzamom. Lase prečešite s priloženim glavnikom, da odstranite odmrle uši in gnide. Postopek ponovite čez 9 ali 10 dni.

PARANIT ŠAMPON – za odstranjevanje naglavnih uši in gnid
Z enim nanosom odstrani 100 % uši in gnid ter obenem opere lase. Z dvojnim delovanjem zaduši in izsuši uši in gnide. Ne vsebuje insekticidov in je prijetnega vonja.
Uporaba: Nanesite ga na suhe lase, dobro prekrijte vse lase in celotno lasišče. Pustite delovati 10 minut in nato izperite z veliko vode. Pred sušenjem las uporabite gost glavnik, s katerim odstranite odmrle uši in gnide iz lasišča. Glavnik po vsaki uporabi očistite.

PARANIT LOSJON ZA DOLGE LASE Z GLAVNIKOM – za odstranjevanje naglavnih uši in gnid
Uporaba: Nanesite ga na lase in ga dobro vtrite od korena do vrha konic. Pustite delovati čez noč (najmanj 8 ur), sperite in dobro prečešite lase, da odstranite odmrle uši in gnide.
150 ml je dovolj za 1 nanos pri osebi z dolgimi lasmi oz. za dva nanosa pri osebah s srednje dolgimi ali kratkimi lasmi.

PARANIT ŠAMPON IN BALZAM – za odstranjevanje uši in gnid
Uporaba: Paranit šampon in balzam se uporablja po Paranit losjonu v pršilu, lahko pa ga uporabljate tudi potem, ko ste uši že odpravili.

PARASIDOSE KREMNI GEL Z GLAVNIKOM – za odstranjevanje uši in gnid

Uporaba: Nanesite zadostno količino izdelka na mokre lase, da so vsi lasje in lasišče dobro prekriti. Pustite delovati 45 minut in izperite. Postopek ponovite po 3 do 5 dneh.

PARASIDOSE GLAVNIK
Glavnik Parasidose pomaga odstraniti odmrle naglavne uši in gnide po uporabi losjona Parasidose. Dolgi in gosti (0,1 mm) kovinski glavnik izredno učinkovito odstranjuje odmrle uši in gnide z dolgih in kratkih las. Še mokre lase skrbno razčešite z glavnikom, da odstranite odmrle uši in gnide.

AESCULO GEL “L” PROTI UŠEM, 100 ml z glavnikom – za odstranjevanje uši in gnid
Uporaba: Gel pri uporabi enakomerno porazdelite po laseh in nežno vmasirajte v lasišče. V primeru dolgih in gostih las lahko nanesete več gela. Gel pustite delovati približno 60 minut, nato lase in lasišče dobro sperite z uporabo šampona, jih posušite oz. obrišite s svežo brisačo in prečešite s priloženim glavnikom. Primeren je za odrasle in otroke.

OVOPID OLJE PROTI UŠEM, 100ml
Uporaba: Odstranite vrh stekleničke in nanesite olje na suhe lase postopoma na pramene las. Pustite delovati 40 minut, nato odstranite odmrle uši z gostim glavnikom. Po končanem postopku operite lase z aktivnim šamponom.

OVOPID AKTIVNI ŠAMPON PROTI UŠEM, 200ml
Uporaba: Pred uporabo šampona razčesite SUHE lase z zelo gostim glavnikom. Nato dodajte šampon na MOKER glavnik in natančno razčesite šampon po celem lasišču. Izperite šampon in ponovite postopek. Primeren je za otroke in odrasle.

FREEHAIR električni glavnik za odstranjevanje naglavnih uši – za odstranjevanje naglavnih uši in gnid ter za preventivo
FreeHair za delovanje potrebuje zgolj eno AA 1,5V baterijo, s pomočjo katere med delovanjem v zobce glavnika sprošča blag naboj. Slednji ubije ali poškoduje lasne uši, za človeka pa je popolnoma varen. Lasje morajo biti pri uporabi SUHI!
Uporaba: Uporabljamo ga povsem enostavno kot navaden glavnik. Primeren je tako za otroke kot za odrasle.

VIRI:
(1) http://www2.arnes.si/~osljikbo1s/zl2.pdf
(2) http://www.viva.si/%C4%8Clanki-o-boleznih-nasveti/2425/Naglavne-u%C5%A1i-dobi-jih-lahko-vsakdo
(3) https://www.lekarna24ur.com/si/zascitna-sredstva-in-oskrba-rane/repelenti/paranit-losjon-v-prsilu-proti-usem-in-gnidam-glavn
(4) www.viva.si/Članki-o-boleznih-nasveti/2425/Naglavne-uši-dobi-jih-lahko-vsakdo
(5) http://www.lekarna-dravlje.si/p-3502-naglavne-usi.aspx
(6) http://www.ivz.si/?ni=149&pi=5&_5_Filename=1760.pdf&_5_MediaId=1760&_5_AutoResize=false&pl=149-5.3.
(7) http://paranix.eu/si-SI/izdelki/za_odstranjevanje_naglavnih_usi_in_gnid; www.lekarnar.com; http://parasidose.si/izdelki/kremni_gel_parasidose/
Pripravila: Tamara Rumenovič, študentka 5. letnika farmacije