Preskoči na glavno vsebino

V znanju je moč.


OŠPICE ali morbili

Datum: 02.08.2011

OŠPICE ali morbili so zelo nalezljiva bolezen, ki jo povzroča virus ošpic.

V Sloveniji se redko pojavlja zaradi visoke precepljenosti prebivalstva – pri nas so otroci cepljeni z dvema odmerkoma cepiva proti ošpicam: s prvim v starosti 12 – 15 mesecev in z drugim v 4. – 6. letu. Imunost je doživljenjska.

Če nismo bili cepljeni in ošpic še nismo preboleli se lahko okužimo z vdihovanjem majhnih kapljic, ki jih izkašlja bolnik.

Inkubacijska doba je 4 – 10 dni. Najprej se pojavi povišana telesna temperatura, izcedek iz nosu, vneto žrelo, suh kašelj, vnete oči. Čez nekaj dni se na sluznici notranje strani ustnic in lic pojavijo majhne bele lise ali Koplikove pege, ki niso vedno opazne, kasneje pa nekoliko srbeč rdečkast izpuščaj na koži – najprej za ušesi in ob strani vratu, nato se razširi na trup, roke, noge. Bolezen ponavadi mine v enem tednu, zaplet predstavljajo sekundarne bakterijske okužbe: pljučnica, okužbe srednjega ušesa; redko pride do encefalitisa. Človek, okužen z ošpicami, je kužen 2 -  4 dni, pred pojavom izpuščaja in vse dokler ne izgine.

Zdravljenje:

Bolnik naj počiva, dobiva zdravila za zniževanje povišane telesne temperature, za lajšanje bolečin v žrelu, proti suhem kašlju. Če se pojavijo bakterijske okužbe, zdravnik predpiše primeren antibiotik.

V juliju 2011 so na IVZ zabeležili nekaj primerov okužb z virusom ošpic. Gre za ljudi, ki so se okužili v tujini in pred tem niso bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva proti ošpicam. V tujini se bolezen pogosteje pojavlja, ker nimajo tako visokega odstotka cepljenega prebivalstva kot pri nas. Če nismo bili cepljeni proti ošpicam ali jih še nismo preboleli in nameravamo v tujino, na IVZ svetujejo, da se pred potovanjem cepimo.

Cepljenje ni primerno za nosečnice in osebe, ki so alergične na jajca ali antibiotik neomicin.

Barbara Šoštar, mag. farm.

Viri: Zdravstveni leksikon, www.ivz.si