Preskoči na glavno vsebino

V znanju je moč.


OSTEOPOROZA

Datum: 04.05.2014

Kosti se od rojstva do smrti razgrajujejo in ponovno gradijo. V mladosti sta ta dva sistema (gradnje in razgradnje) v ravnotežju, v poznih srednjih letih pa prevlada sistem razgradnje. Kosti tako postajajo bolj krhke in sčasoma se razvije osteopenija in osteoporoza.

Osteopenija je stanje, ko je kostna gostota zmerno znižana in verjetnost zlomov še ni pomembno zvečana, je pa predstopnja osteoporoze.

Osteoporoza je sistemska skeletna bolezen, za katero sta značilni nizka mineralna gostota kosti in spremembe v mikroarhitekturi kostnega tkiva, kar vodi do večje lomljivosti kosti in večjega tveganja za nastanek zlomov, predvsem vretenc, kolka, zapestja.

Človek ponavadi ne ve, da ima osteoporozo, razen če mu jo odkrijejo z merjenjem kostne gostote ali pa če pride do zloma.

Dejavniki nastanka osteoporoze:
- starost, spol, dednost
- kajenje, prekomeren vnos alkohola in prave kave, premalo gibanja, prehrana, ki vsebuje preveč živalskih beljakovin, kuhinjske soli in premalo za kosti pomembnih vitaminov in mineralov (C, D, K, Ca, Mg, Si)
- zdravila: zdravljenje s kortikosteroidi (pljučne bolezni, bolezni prebavil, revmatske in druge avtoimune bolezni)
- zgodnja menopavza in daljša obdobja brez menstruacij, pomanjkanje spolnih hormonov in prekomerno delovanje nadledvičnih žlez, ščitnice in žlez obščitnic

Vitamini in minerali, pomembni za preprečevanje nastanka in napredovanja osteoporoze:
- KALCIJ: je glavni anorganski gradnik kostnine
- VITAMIN D: uravnava absorpcijo kalcija in fosfatnih ionov v kri ter povečuje skladiščenje kalcija v kosteh
- VITAMINI B: vplivajo na osteoporozo posredno, vendar pomanjkanje vitaminov B-kompleksa poslabša osteoporozo
- VITAMIN C: deluje kot antioksidant in tako zmanjšuje oksidativni stres
- PROTEINI: povečajo absorpcijo kalcija iz prebavil
- NENASIČENE MAŠČOBNE KISLINE: delujejo antioksidativno

Cilj zdravljenja osteoporoze je zmanjševanje tveganja zlomov kosti. Zdravila, ki jih zdravniki lahko predpišejo v ta namen, delimo v več skupin:
1. BIFOSFONATI: se zelo slabo absorbirajo iz prebavil, zato je zdravilo potrebno vzeti na tešče in z veliko vode, v stoječem položaju, da preprečimo draženje sluznice požiralnika, potem še kakšno ne smemo jesti ali se uleči, ampak moramo ostati v pokončnem položaju – najbolje je, da si privoščimo sprehod. Zdravila iz te skupine se jemljejo 1x tedensko ali 1x mesečno.
2. SELEKTIVNI MODULATORJI ESTROGENSKIH RECEPTORJEV: so v obliki tablet, ki se jemljejo 1x dnevno, ob kateremkoli času dneva, vendar vsak dan ob približno istem času, neodvisno od obroka.
3. HORMONSKO NADOMESTNO ZDRAVLJENJE: se uporablja pri ženskah v menopavzi, ponavadi če imajo še kakšne druge težave zaradi pomanjkanja hormonov.
4. STRONCIJEV RANELAT: v obliki zrnc, ki se zmešajo z vodo in takoj popijejo, 1x na dan zvečer pred spanjem, vsaj dve uri po obroku, mleku, mlečnih izdelkih, kalciju.
5. BIOLOŠKO ZDRAVILO DENOSUMAB: tarčno deluje proti razgradnji kosti, daje se vsakih šest mesecev v obliki podkožne injekcije.

Poleg zdravil je pomemben vnos zadostne količine kalcija in vitamina D!

Drugi ukrepi za upočasnitev nastanka osteoporoze:
- redna primerna telesna dejavnost
- optimalen vnos kalcija in vitamina D
ženske pred menopavzo in moški do 65. leta 1000 mg kalcija na dan
pozneje 1500 mg na dan
v primeru ledvičnih kamnov 600 – 1000 mg na dan
vitamin D 400 – 800 I. E. na dan

(1 dl mleka vsebuje približno 120 mg kalcija)

Osteoporoze samo s pravilno prehrano in telovadbo ne moremo preprečiti, lahko pa jo pomaknemo v poznejša leta!

Prehranska dopolnila za preprečevanje napredovanja osteoporoze vsebujejo dnevno potrebno količino kalcija in vitamina D, dodane imajo lahko še druge vitamine in minerale. Na trgu so v obliki tablet, šumečih tablet, žvečljivih tablet in v obliki čokoladic.

Pomembno je, da pripravkov s kalcijem ne jemljemo hkrati z drugimi zdravili, ker kalcij zelo rad veže nase druge učinkovine, zato zdravilo ne pride v kri in ne bo učinkovito! Jemljemo jih z vsaj dvournim razmikom!

Pripravila: Barbara Šoštar, mag. farm.