Preskoči na glavno vsebino

V znanju je moč.


PASTI IN ZMOTE SAMOZDRAVLJENJA

Datum: 16.01.2012

V času pomanjkanja vrednot je zdravje nedvomno vrednota, ki jo ljudje postavljamo več ali manj na prvo mesto. S tem je tudi zavedanje, da za lastno zdravje lahko največ naredi vsak posameznik sam čedalje večje. Tako je želja vsakega zdravega človeka, da ostane čim dlje zdrav in bolnega, da čim prej ozdravi. Odgovorno in varno samozdravljenje lahko hitro in učinkovito lajša oz. celo odpravi lažje bolezenske težave, kjer zdravniški posvet ni potreben. To je v današnjem času, ko so zdravniške ambulante prenapolnjene in nas ves čas obsipavajo z opozorili glede varčevanja na področju zdravstvene blagajne še kako dobrodošlo. Vsekakor pa je potrebno biti pri vsem skupaj pozoren na resnost zdravstvene težave, kajti pri vsej udobnosti in dostopnosti samozdravljenja obstaja past, da spregledamo resno zdravstveno težavo in prepozno poiščemo zdravniško pomoč. Če simptomi torej ne izginejo v treh do osmih dneh, oz. če se stanje še poslabša, je nujno potrebno poiskati zdravniško pomoč! Torej po pameti in do določene mere tudi pri samozdravljenju!

Pri samozdravljenju bolnik sam oceni resnost zdravstvene težave, postavi »samodiagnozo« in sam izbere zdravilo, ki mu je na voljo brez recepta. Odgovoren je za pravo oceno resnosti zdravstvene težave, odločitev za izbiro zdravila, uporabo zdravila po navodilih ter spremljanje poteka samozdravljenja. Pri samozdravljenju torej nosi odgovornost bolnik sam. Lekarniški farmacevt kot strokovnjak za zdravila bolniku le pomaga pri oceni resnosti zdravstvene težave in s tem pri odločanju za samozdravljenje, pri spremembi življenjskega sloga ali izbiri primernega zdravila za samozdravljenje. S tem pa ne prevzema odgovornosti za potek zdravljenja, ampak pomembno zmanjša tveganje odgovornosti, ki ga nosi bolnik.

V nekaterih evropskih državah se v lekarnah lahko brez recepta dobi precej več zdravil kot pri nas. Vendar pa bo s časoma tudi v Sloveniji na voljo čedalje več zdravil brez recepta. Iz tega pa sledi, da se bodo morali bolniki bolj odgovorno zavedati svoje vloge pri samozdravljenju. Način izdaje zdravila (na recept, brez recepta) določi Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke. Ta je naveden tudi v navodilu, ki je priloženo zdravilu. Agencija se za spremembo režima iz izdaje na recept v režim izdaje brez recepta odloči na podlagi ustreznih podatkov o učinkovitosti in zlasti uporabnosti zdravila. Velja pa tudi nasprotno, če se na podlagi izkušenj ugotovi, da zdravilo ni dovolj varno za samozdravljenje. Agencija v tem primeru spremeni zdravilo iz režima izdaje tudi brez recepta v režim izdaje na recept.

Pri samozdravljenju si torej, kot že samo ime pove, pomagamo sami. Ravno zato je še kako pomembna prava informacija o samozdravljenju oz. o zdravilih za samozdravljenje. Danes, ko je na vsakem koraku poplava takšnih in drugačnih informacij je pomembno, da se vsak posameznik zaveda, da so viri, ki jim lahko zaupate nedvomno lekarniški farmacevti, seveda zdravniki, navodila za uporabo, ki so priložena zdravilu, internetne strani lekarn (tudi na www.lekarna-sevnica.si), kjer lahko zastavite tudi vprašanja, strokovna združenja in zdravstvene publikacije, namenjene laični javnosti, vendar tudi v tem primeru je pomembno, da preverite avtorje. Zaupajte torej vedno in samo tistim informacijam o zdravilih, ki vam jih podajajo strokovnjaki s tega področja! Tudi pri iskanju informacij o zdravilih in samozdravljenju na internetu je potrebna velika mera previdnosti. To je prostor, ki ni nadzorovan in tako poln zavajajočih in celo napačnih informacij, ki vas lahko zavedejo in resno ogrozijo vaše zdravje. Zato v tem primeru vedno preverite, kdaj je bila informacija objavljena in kdo za njo stoji!

Poleg najrazličnejših takšnih in drugačnih informacij pa se danes na policah spletnih trgovin, trgovin,  drogerij, specializiranih trgovin in tudi lekarn pojavlja množica izdelkov, ki obljubljajo malodane čudežne zdravstvene učinke za nemalokrat velik denar. Vse pogostejši, predvsem na podeželju, so tudi prodajalci, ki takšne izdelke ponujajo na vratih domov. Po videzu so ti izdelki podobni zdravilom (tablete, kapsule, sirupi, praški…),vendar pa to niso zdravila in niso namenjena zdravljenju ali preprečevanju bolezni. Namenjena so dopolnjevanju prehrane in imajo hranilne in fiziološke učinke. Uvrščamo jih med prehranska dopolnila. Številna med njimi vsebujejo enake sestavine, kot so v zdravilih rastlinskega izvora ali v zdravilih, ki vsebujejo vitamine in minerale, le odmerki so različni. Žal pa niti slovenska niti evropska zakonodaja ob prvi prijavi prehranskega dopolnila ne predpisujeta, da bi morali neodvisni državni organi preveriti njegovo dejansko sestavo in kakovost. Zdravila so za razliko od prehranskih dopolnil preverjena na učinkovitost, varnost in kakovost in imajo dovoljenje za promet, ki ga na podlagi predloženih študij s strani proizvajalca podeli neodvisni državni organ Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke. Ne nasedajte torej obljubam, ki so največkrat zavajajoče in lažne!

Zavedajte se torej, da ste sami odgovorni za svoje zdravje. Pred uporabo zdravila vedno natančno preberite navodilo za uporabo in se v primeru kakršnihkoli vprašanj obrnite na farmacevta ali zdravnika. Navodilo za uporabo vedno shranite, ker nikoli ne veste, kdaj ga boste želeli spet prebrati. Predvsem pa… bodite previdni pri nakupu prehranskih dopolnil!

Pripravila: Petra Majcen, mag.farm.