Preskoči na glavno vsebino

V znanju je moč.


Slabokrvnost ali anemija

Datum: 25.04.2015

SLABOKRVNOST ali anemija

Slabokrvnost pogovorno pravimo stanju, ko je v krvi zmanjšano število eritrocitov (rdečih krvnih celic) ali je zmanjšana koncentracija hemoglobina (to je beljakovina, ki v krvi prenaša kisik).

Eritrociti vsebujejo hemoglobin (Hb), ki prenaša kisik po krvi do tkiv. Če je zmanjšano število eritrocitov ali količina hemoglobina na njih, celice dobijo manj kisika in posledično se pokažejo značilni znaki slabokrvnosti:bledica, utrujenost, izčrpanost, občutek težkega dihanja, hitrejše bitje srca, depresija, glavobol, omotica,lahko tudi slabost in bruhanje.

Anemija lahko nastane zaradi obsežne krvavitve, zmanjšanega nastajanja eritrocitov v kostnem mozgu ali njihovega povečanega razpada.

Anemijo ugotovimo z osnovnimi laboratorijskimi preiskavami krvi: pri preiskavi rdeče krvne slike določimo koncentracijo hemoglobina v krvi (Hb), hematokrit (Ht; to je delež eritrocitov v celotni prostornini krvi) in velikost in obliko eritrocitov.

Normalne vrednosti hemoglobina so za ženske nad 120 g/L in za moške nad 130 g/L. Glede na koncentracijo hemoglobina ločimo:
- blago anemijo: Hb 100 – 120 (130) g/L
- zmerno hudo anemijo: Hb 70 – 100 g/L
- hudo anemijo: Hb < 70 g/L

Anemije najpogosteje prizadenejo dojenčke, odraščajoče otroke, ženske, nosečnice in starejše ljudi. V prvih primerih pride do anemije zaradi premajhnega vnosa železa v organizem s hrano, v zadnjem pa zaradi pogostejših krvavitev iz prebavil.

Anemijo zdravimo glede na vzrok nastanka in sicer najprej:
- zdravimo osnovno bolezen (ki je lahko vzrok nastanka anemije)
- nadomeščamo železo, vitamin B12, folno kislino (pomembni pri sintezi eritrocitov)
- dajemo transfuzije koncentriranih eritrocitov
- dajemo eritropoetine (sintezni hormoni, pomembni za eritropoezo, to je nastajanje eritrocitov)
- drugo.

ŽELEZO

Železo je pomemben del hemoglobina. Nanj se namreč veže kisik, ki ga potem hemoglobin nosi do celic. V prehrani se ga največ nahaja v rdečem mesu, krvavicah, jetrih, ribah (v mesnih izdelkih se železo nahaja v obliki hemskega železa, ki se lažja absorbira); žitaricah, mlečnih izdelkih in jajcih.

Zdravila za nadomeščanje železa so v obliki tablet, sirupov ali injekcij. V primeru uživanja železovih tablet ali sirupov je pomemben pravi režim jemanja zdravila (na prazen želodec ali s hrano) in sočasno uživanje vitamina C (100 – 200 mg), ker vitamin C poveča absorpcijo železa.

Železovih pripravkov ne uživamo skupaj z antacidi in H2 antagonisti (zdravila za lajšanje želodčnih težav), bifosfonati (zdravila za zdravljenje osteoporoze), tiroksinom (zdravila za nadomeščanje ščitničnih hormonov), kinoloni in tetraciklini (dve skupini antibiotikov).

Železo najdemo tudi v obliki prehranskih dopolnil, tudi za otroke. Ta vsebujejo manj železa, so pa pogosto bolj prijazna za uporabnika (lažja za uživanje).

VITAMIN B12

Kobalamin ali vitamin B12 je vodotopen vitamin, ki se nahaja v jetrih, ledvicah, mesu, jajcih, mleku, ribah. Ne najdemo ga v rastlinski hrani, razen v soji. Za absorpcijo vitamina B12 v črevesju je zelo pomembna želodčna kislina, zato lahko v primeru uživanja določenih zdravil, ki zvišajo pH v želodcu (npr. zaviralci protonskih črpalk) pride do zmanjšanje absorpcije in s tem pomanjkanja vitamina. Težave z absorpcijo in s tem pomanjkanje vitamina B12 naraščajo s starostjo. Problem nastane tudi pri veganih, ki ga ne dobijo s hrano.

Zelo je pomemben pri sintezi DNK, sintezi in rasti krvnih celic, za normalno delovanje ščitnice, sintezo mielina in normalno delovanje možganov in živčevja. Pri pomanjkanju lahko pride do perniciozne anemije (anemija zaradi nezadostne oziroma nepravilne sinteze eritrocitov). Takrat ga je potrebno nadomeščati s tabletami ali injekcijami.

FOLNA KISLINA

Folin ali vitamin B9 je drugi vitamin, zelo pomemben pri sintezi rdečih krvnih celic. Sodeluje tudi pri sintezi in popravljanju DNK, kot koencim pri številnih biokemičnih reakcijah v telesu, še posebej pomemben je pri hitrih celičnih delitvah in rasti v nosečnosti in otroštvu. Ob pomanjkanju folata je ovirana celična delitev, s tem tudi eritropoeza oziroma nastajanje eritrocitov, kar vodi do anemije.

Nahaja se v zelenolistni zelenjavi. Dodajamo ga v nosečnosti in ob pomanjkanju v obliki tablet.

Slabokrvnost ni zanemarljiv simptom. Lahko je znak kakšne hujše bolezni, da ne omenjam, da je v vsakem primeru zelo neprijetno stanje. Pomembno je, da smo pozorni na svoje telo in ukrepamo pravočasno oziroma čimprej in tako stanje tudi hitreje popravimo.

Viri:
- Veliki zdravstveni priročnik
- spletno izobraževanje

Pripravila: Barbara Šoštar, mag. farm.