Preskoči na glavno vsebino

V znanju je moč.


Sladkorna bolezen

Datum: 23.03.2015

Sladkorna bolezen (SB) je bila prepoznana in opisana že 3000 let p.št. na papirusu v Egiptu. Stari Grki so jo poimenovali diabetes mellitus, kar pomeni pospešeni tok (urina), ki je sladak (mellitus- okus po medu). Zelo pomemben mejnik v zgodovini sladkorne bolezni je leto 1923, ko je bil odkrit inzulin. Danes poznamo vzroke nastanka SB, zapletene bolezenske mehanizme SB, posledice SB, imamo veliko zdravil za SB, veliko število izjemnih strokovnjakov se ukvarja s SB, pa vendar nam je SB ušla izpod kontrole.  Število bolnikov iz leta v leto narašča, polovica bolnikov je neodkritih in nezdravljenih.

 

Ob sladkorni bolezni vedno pomislimo na glukozo in inzulin. Glukoza je krvni sladkor, v katerem je med atomi ogljika, kisika in vodika »ujeta« sončna energija, ki so jo organizmi sposobni izkoriščati oz. pretvarjati v druge oblike oz. delo.  Določene celice človeškega organizma pa kot vir energije izrabljajo izključno glukozo, zato mora le-ta biti v krvi vedno prisotna v točno določeni koncentraciji. Telo prisotnost glukoze v krvi uravnava s hormoni glede na vnos oz. porabo le-teh. Hormon inzulin je najpomembnejši, in sicer » odpre vrata« glukozi, da lahko po obroku iz krvi vstopi v celico. Ko pa  ni vnosa glukoze , pa inzulin aktivira sproščanje zalog in sintezo (glukoneogenezo) glukoze v organizmu. Če se ti mehanizmi porušijo, pride do porasta koncentracije glukoze v krvi, kar povzroča poškodbe na žilah, v celicah pa je manj glukoze, zato le-te stradajo.

 

Vzroki za nastanek sladkorne bolezni:

  • Telo prepozna trebušno slinavko kot tujek in jo onesposobi, da bi proizvajala inzulin (avtoimuna bolezen). Glukoza v krvi hitro in močno naraste. Sledi burna reakcija, bolnik je kmalu prepoznan in se začne zdraviti. Gre za TIP 1 sladkorno bolezen. Bolnik prejema do konca življenja inzulin. Nauči se »misliti« namesto svoje trebušne slinavke glede na prehranjevanje in telesno aktivnost. Če je glukoza v krvi dobro uravnavana, zapleti SB nastopijo pozno in so milejši.

  • Vzroki za nastanek sladkorne bolezni TIP 2  so neustrezen življenjski slog in genetska dovzetnost. Zaradi neusklajenosti med vnosom hrane in telesno dejavnostjo pride do nezadostnega izločanja inzulina in do zmanjšanja odzivnosti tarčnih celic na inzulin. Preprosto povedano trebušna slinavka zaradi preobremenitve proizvaja vedno manj inzulina,  tarčne celice pa se na inzulin ne odzivajo. Večino teh bolnikov je predebelih. Te spremembe nastajajo postopno in zato pozno prepoznamo sladkorno bolezen. Po navadi so že prisotni zapleti.

  • Vzroki za nastanek nosečniške SB niso poznani. Zelo je pomembno, da se jo hitro odkrije in takoj začne zdraviti z inzulinom. Nosečniška SB po koncu dojenja vedno izzveni.   SB v  nosečnosti ženske opozori, da bodo verjetno v kasnejšem življenjskem obdobju zbolele. Temu se lahko izognejo z zdravim življenjskim slogom.

  • Vzroki za nastanek SB so lahko tudi zdravila, obolenja trebušne slinavke, druge hormonske bolezni…

Kronični zapleti sladkorne bolezni

 

Posledice sladkorne bolezni nastanejo zaradi sprememb  na malih in velikih  žilah.  Povečana koncentracija glukoze v krvi povzroča oksidacijski stres in spreminja žilno steno. Žilam se spremeni propustnost. Na poškodovano žilno steno se prilepijo maščobe in celice, ki sodelujejo pri strjevanju krvi. Žile tako postanejo manj prožne in se težje  prilagajajo spremembam krvnega tlaka. Nezdravljen oz. slabo zdravljen sladkorni bolnik tako z leti pridobi še pridružene bolezni: povišan krvni tlak, porušeno ravnovesje maščob v krvi , motnjo v strjevanju krvi, … Bolnik vstopi v začaran krog, njegove žile postajajo vse bolj poškodovane, vedno težje je vzdrževati sladkor, tlak in maščobe v ravnovesju. Zaradi sprememb na malih žilah se mu zelo poslabša kvaliteta življenja. Spremembe na očesnem žilju velikokrat vodijo v slepoto, obremenitev ledvic vodi v odpoved ledvic in dializo, okvara živčevja pa do  motenj srčnega ritma, nesposobnosti zadrževanja urina, erektilno disfunkcijo,  bolečin v okončinah, kroničnih ran, »rezanja prsta za prstom« in amputacije spodnjih okončin. Okvare velikih žil  so v 75% vzrok smrti sladkornih bolnikov, in sicer sta najpomembnejša miokardni infarkt in srčna kap. Sladkorne bolnike približno 15 let prej in v večjem obsegu  prizadenejo spremembe na žilah.

 

Zdravljenje sladkorne bolezni

 

Sladkorna bolezen je neozdravljiva bolezen. Koncentracija glukoze v krvi vseskozi niha v ozkem območju. Takoj, ko odkrijemo najmanjšo spremembo, ki kaže na bolezensko stanje, moramo ukrepati. Bolniku s sladkorno boleznijo tip 1 se predpiše inzulin in se mu svetuje glede zdravega življenjskega sloga. Ti bolniki prejemajo inzulinsko terapijo do konca življenja. Pri sladkornem bolniku tipa 2 pa je prvi ukrep nefarmakološki, kar pomeni, da bolnik ne dobi zdravil, ampak se mu svetuje glede spremembe življenjskega sloga. Takšno zdravljenje traja 3 mesece. Če so bolniki odkriti v dovolj zgodnem obdobju in se resno lotijo zdravljenja, je takšna terapija za bolnika najugodnejša. Z malo truda privzamejo nov način življenja in lahko v njem uživajo. Izognejo pa se vsakodnevnemu jemanju zdravil, njihovim stranskim učinkom in vstopu v začarani krog, v katerega vodi sladkorna bolezen. Žal pa se  bolniki ob takšni terapiji ne zavedajo resnosti svoje bolezni in živijo po starem. Naslednji  ukrep je, da jim zdravnik predpiše zdravila (v obliki tabletk) proti sladkorni bolezni in zopet svetuje zdrav življenjski slog. Starejša zdravila proti sladkorni bolezni močneje znižajo krvni sladkor kot novejša, vendar imajo tudi hujše stranske učinke, oz. pri novejših zdravilih še ne poznamo vseh. Bolniku dodajamo zdravila iz različnih skupin, dokler ne dosežemo ciljne vrednosti sladkorja v krvi, oz. bolnik nima  stranskih učinkov. Poleg tabletk lahko kombiniramo inzulin. Zelo pomembno je, da ima bolnik vseskozi zdrav življenjski slog, kar pa se zgodi zelo redko. Bolniki imajo zato vedno več bolezni in zato uživajo vedno več zdravil, ki  se morda tudi nebi smela kombinirati. Na koncu jim nekatera zdravila proti povišanemu tlaku poslabšujejo sladkorno bolezen, nekatera zdravila proti bolečinam slabšajo ledvično funkcijo in vplivajo na povišan krvni tlak., ker je sladkor povišan dolga leta, imajo vedno več žil okvarjenih, vedno močnejše bolečine,…….

Naj izstopim iz začaranega kroga. Sladkorno bolezen bomo lahko nadzorovali, ko bomo že ob rojstvu sprejeli zdrav življenjski slog kot edino pravo pot. Sladkorna bolezen ni posledica krize ali revščine, ampak preobilja. Debelost je najboljši pokazatelj, da se ne prehranjujemo zdravo, pa četudi jemo le zdravo hrano. Čeprav nekaterih okvar, ki smo jih pridobili skozi več let ne moremo popraviti, je vedno čas, da spremenimo naše navade in preprečimo nastanek še hujših. In  če nas še vedno doleti sladkorna bolezen,  bomo najbolj uspešni pri njenem obvladovanju, če bomo združili moči tako bolnik kot vsi strokovnjaki, ki delamo na tem področju.

 

Melita Stopar Zeme, mag. farm.