V znanju je moč.


Glukozamin

Datum: 10.07.2011

Glukozamin je aminosaharid, sestavni del proteoglikanov, ki so ogrodje za kolagen in pomagajo pri vezavi vode in kationov in tako pri ustvarjanju viskozne snovi, ki ščiti sklepni hrustanec.

Glukozamin omili porušeno razmerje med sintezo in propadanjem proteoglikanov, prepreči nadaljnje propadanje hrustanca in proces morda celo obrne. Pozitivni učinki glukozamina so tudi rezultat blažjega protivnetnega delovanja in zaviranja nastajanja vnetnih produktov, ki poškodujejo hrustančno tkivo.

Za uspešno zdravljenje je potreben odmerek 1200 mg glukozamina na dan. Pri večini ljudi nima stranskih učinkov in kontraindikacij. Lahko pa se pojavijo težave z želodcem, nespečnost, glavobol, vrtoglavica, preobčutljivost na sonce, slabost, bruhanje, zaprtje, driska, izguba apetita. Težave bi lahko imeli ljudje, ki so alergični na lupinarje. Previdni morajo biti ljudje z diabetesom ali motnjami strjevanja krvi, ker lahko vpliva na učinke zdravil.

Zaradi nepreizkušenosti ga ne smejo uporabljati otroci, nosečnice in doječe matere.