Preskoči na glavno vsebino

V znanju je moč.


Zdravljenje driske (diareje) s probiotiki

Datum: 07.07.2011

Driska (diareja) ali pogosto odvajanje tekočega blata je posledica porušene črevesne mikroflore zaradi različnih vzrokov: prisotnost določenih bakterij ali virusov v črevesu, jemanje zdravil (npr. antibiotikov) itd. Glede na vzrok se razlikuje tudi zdravljenje. Najpogosteje za normalizacijo razmer v črevesnih mikroflori uporabljamo probiotike.

Probiotiki so bakterije, ki so normalno prisotne v našem črevesju, najpogosteje iz rodov Lactobacillus in Bifidobacterium. Za izdelke s probiotiki je pomembno, da vsebujejo obstojne bakterije in da so le-te prisotne v zadosti velikem številu. Ti izdelki pogosto vsebujejo še vitamine B skupine, druge vitamine, elektrolite. Kaj izbrati je odvisno od trajanja težav in kako hude so.

Pomembno je, da z zdravljenjem začnemo čimprej, da ima izbrani probiotik prave bakterije v zadosti veliki koncentraciji in upoštevanje dodatnih ukrepov: pitje veliko tekočine, nadomeščanje elektrolitov, če je to potrebno (hujše ali dalj časa trajajoče težave), prilagojena prehrana.

Če je oboleli otrok, kronični bolnik ali če težave trajajo dalj časa, je potreben obisk zdravnika.