Preskoči na glavno vsebino

V znanju je moč.


Aktualno

Stran 2 od 3

Naglavne uši – pogosta nadloga

Naglavne ali bele uši (Pediculus humanus capitis) so majhne žuželke brez kril, ki v dolžino merijo od 3 do 4 mm, kar je približna velikost sezamovega semena. Na laseh jih zelo težko opazimo, ker je njihovo telo prosojne do sivo-bele barve. Po hranjenju s krvjo se obarvajo rdeče, takrat so očem bolj vidne. Edini naravni gostitelj uši je človek, brez katerega ne more preživeti. Vse svoje življenje preživi na njegovi glavi, natančneje na lasišču.

Več »

Potovalna lekarna

Kaj mora vsebovati potovalna lekarna je odvisno od posameznika, kakšnim težavam je ponavadi podvržen na potovanju, tako da je naslednji seznam le okvirno priporočilo.

Več »

OSTEOPOROZA

Kosti se od rojstva do smrti razgrajujejo in ponovno gradijo. V mladosti sta ta dva sistema (gradnje in razgradnje) v ravnotežju, v poznih srednjih letih pa prevlada sistem razgradnje. Kosti tako postajajo bolj krhke in sčasoma se razvije osteopenija in osteoporoza.

Več »

Homeopatija

Homeopatija ima v naših krajih bogato tradicijo. Sevniški zdravnik Franc Šuklič jo je začel uporabljati leta 1814, ko ga je baron Anton Alfred Moscon seznanil s prijateljem Hahnemannom, nemškim zdravnikom in ustanoviteljem homeopatije. Šuklič je namreč trpel zaradi hudih glavobolov in epilepsije.

Več »

KAJ MORAMO VEDETI O PRAVILNEM RAVNANJU Z ZDRAVILI?

Najpomembnejši vir informacij za bolnika oz. njegovega skrbnika sta ZDRAVNIK in LEKARNIŠKI FARMACEVT. Oba bolnika običajno poznata, mu večkrat predpisujeta oz. izdajata zdravila in mu zaradi tega lahko tudi individualno svetujeta. Seveda mu iz objektivnih razlogov včasih ne moreta nuditi vseh informacij o zdravilu.

Več »

PASTI IN ZMOTE SAMOZDRAVLJENJA

V času pomanjkanja vrednot je zdravje nedvomno vrednota, ki jo ljudje postavljamo več ali manj na prvo mesto. S tem je tudi zavedanje, da za lastno zdravje lahko največ naredi vsak posameznik sam čedalje večje. Tako je želja vsakega zdravega človeka,

Več »

HRIPAVOST

Hripavost in afonija (ko ostanemo brez glasu) sta simptoma laringitisa ali vnetja glasilk. Vzrok je lahko prekomerna uporaba glasu (govorniki, pevci) ali virusi prehlada. Pomembno je, da glasilke čim manj obremenjujemo, kar pomeni, da čim manj govorimo...

Več »

ALI VAS BOLI GRLO?

V hladnejšem delu leta se slej kot prej zgodi, da nas “boli grlo”. Ta termin zajema vse bolečine v predelu grla, žrela in zadnjega dela ustne votline. Pomembno je, da ločimo, kaj nas boli, ker so to različni simptomi, pokazatelji različnih težav, ki jih tudi različno zdravimo.

Več »

MAČJA BOLEZEN ALI MIKROSPORIJA

Mikrosporija je nalezljiva glivična bolezen, najpogosteje jo povzročajo glivice Microsporum canis. Prenaša se s stikom, ponavadi z obolelih mačk ali psov, pa tudi med ljudmi preko tesnih stikov.

Več »

OŠPICE ali morbili

OŠPICE ali morbili

OŠPICE ali morbili so zelo nalezljiva bolezen, ki jo povzroča virus ošpic. V Sloveniji se redko pojavlja zaradi visoke precepljenosti prebivalstva – pri nas so otroci cepljeni z dvema odmerkoma cepiva proti ošpicam: s prvim v starosti 12 – 15 mesecev...

Več »

Stran 2 od 3